Головні запитання, які ставлять батьки, вирішивши пов’язати дозвілля дитини з грою в теніс, це:

– з якого віку починати тренування?

– чи є у цього виду спорту медичні протипоказання?

– як часто відвідувати тренування?

Перш ніж віддати дитину на заняття з великого тенісу, визначтеся, ким би Ви хотіли б бачити свою дитину – професійним гравцем, що пов’язав своє життя зі спортом, або просто активною, здоровою і фізично розвиненою дитиною.

Розвивати фізичне здоров’я і підтримувати м’язовий корсет у тонусі – головні плюси цього виду спорту. Зміцнюється і розвивається м’язова тканина, формується мускулатура, підвищується витривалість і досягається емоційне розвантаження.

Відповідний вік.

Практика показує, що трапляються випадки, коли батьки приводять дітей на заняття в трирічному віці, щоб вони могли звикнути до м’яча, подружитися з ракеткою. Тренування в такому разі будуть більше схожі на гру – нехитрі та прості вправи, у вигляді перекочування м’яча однією лінією, а потім збирання всіх м’ячів на ракетку. Чи сподобався дитині такий вид спорту, чи ні? Рішення буде точним і обдуманим після того, як батьки поспостерігають за реакцією свого чада.

Оптимальним віком початку тренувань вважається вік від 4-5 років. Правильна хватка ракетки, її утримання в крихітній ручці, опрацювання рухів, стрибків та ігрової тактики – основа початку навчання.

Оскільки координація в цьому віці розвинена зовсім слабо, особлива увага під час тренувань концентрується на спритності, реакції, уважності та навіть гнучкості! Ні для кого не новина, що дітки в такому віці, немов “губка” запам’ятовують і вбирають інформацію. Крім того, якщо почати тренування з такого віку, дитині буде легше сприймати правила й орієнтуватися в них, обмірковувати стратегію гри й аналізувати всілякі ігрові ситуації. Як результат – дитина розвивається не тільки фізично, а й інтелектуально.

Оптимальна кількість занять за віком.

Безумовно, головне не перестаратися. Для старту в такому ранньому віці оптимальним буде 2 – 3 заняття на тиждень, тривалістю близько однієї години. У міру дорослішання, від 7 до 8 років можна збільшити навантаження аж до 4-5 занять на тиждень.

Медичні протипоказання.

Тенісом протипоказано займатися якщо є наявність:

  • травм;
  • гриж;
  • запалення зв’язок;
  • захворювання опорно-рухового апарату;
  • проблеми з хребтом або суглобами.
  • Серцеві захворювання та хвороби судин.

Перед прийняттям рішення про необхідність занять тенісом, обов’язковою умовою є консультація з дитячим лікарем. Вирішивши віддати свою дитину в спорт, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем-педіатром.

Про що потрібно пам’ятати.

Ніколи не потрібно забувати про те, що теніс – це парний вид спорту. У ньому може отримати травму як Ваша дитина, так і її напарник. Тому, дитині потрібно пояснити, що граючи, потрібно бути уважним не тільки до себе, а й до оточуючих. Безвідповідальність у цій грі може завдати шкоди здоров’ю.